Европейската комисия глобява Google с 4.34 милиарда евро

15:25, 18 юли 18 / Свят 25 1061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия глобява интернет-гиганта Google с рекордните 4,3 милиарда евро заради нарушаване на правилата за пазарна конкуренция на Евросъюза. Разсредването е продължило три години.  
 
От 2011 г. насам Google е налагала незаконни ограничения на производителите на устройства, работещи с Android, и на операторите на мобилни мрежи, за да затвърди господстващото си положение в областта на общото търсене в интернет. Сега Google трябва действително да прекрати тези практики в рамките на 90 дни или да понесе глоби в размер до 5% от средния дневен световен оборот на Alphabet, дружеството майка на Google, съобщават от ЕК.

По-специално Google e:
- изисквала от производителите да инсталират предварително неговия браузър Chrome и неговото приложение за търсене Google Search, за да им предостави лиценз за своя магазин за приложения Play Store;
- извършила плащания до определени големи производители и оператори на мобилни мрежи, при условие че инсталират предварително и ексклузивно приложението Google Search на своите устройства; 
- попречила на производителите, желаещи да инсталират предварително приложения на Google, да продават мобилни устройства, работещи с алтернативни версии на Android, които не са одобрени от Google (т.нар. „форкове на Android“).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама