Европейските митнически администрации обединени с обща харта на ценностите

15:10, 18 юли 18 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Харта обедини основните ценности на европейските митнически администрации. Тя бе подписана от финансовите министри на държавите членки по повод честването на 50-годишнината от създаването на Митническия съюз.  „Митническите администрации на ЕС споделят еднакви ценности и прилагат общ пакет от правила, които позволяват функционирането на Митническия съюз и Вътрешния пазар" се посочва в Хартата, която очертава основните цели на европейските митници:

- Защита на финансовите интереси и просперитета на ЕС и на държавите членки чрез събиране на мита; насърчаване на развитието на честната и законна търговия и борба с нелоялната и незаконна; осигуряване на безопасност и сигурност на гражданите; опазване на околната среда, правата върху интелектуална собственост и културното наследство.
- Улесняване на свободното движение на стоки, на законния бизнес чрез прилагане на модерна законова рамка, сближаване на работните методи, еднакво третиране на европейските компании, опростяване на международната търговия.
- Бъдеща ориентация чрез използване на модерни технологии и насърчаване на иновациите чрез електронни услуги; общи подходи към информационни технологии; адаптиране на процедурите и процесите; осигуряване на взаимосвързаност на системите и обмен на информация и др; както и
- Подкрепа на сътрудничеството чрез следване на общи национални и международни цели; осигуряване на общо разбиране и прилагане на митническото законодателство; тясно сътрудничество с други органи; споделяне на ресурси; почтеност и предоставяне на най-високото възможно ниво на обслужване.

Декларацията, чието официално наименование е „Харта на митническите администрации на Европейския съюз",  бе подписана от финансовите министри на ЕС на специална церемония на 12 юли 2018 г., в Брюксел, в присъствието на генералните директори на митническите администрации от ЕС. От българска страна хартата бе подписана от министър Владислав Горанов, а на церемонията присъстваха директорът на Агенция „Митници" Георги Костов, генералният директор на Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз" към Европейската комисия г-н Стивън Куест, както и други представители на Комисията. Церемонията беше открита от еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митнически съюз г-н Пиер Московиси и австрийския министър на финансите г-н Хартуиг Льогер. Инициативата за създаване на документа е на австрийската митническа администрация и се реализира в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Хартата беше разработена от експерти от държавите членки, включително България, и от Европейската комисия, като част от кампания за отбелязване на 50-та годишнина на Митническия съюз на ЕС, която се провежда под мотото „Ние защитаваме обществото, ние улесняваме търговията, ние действаме като една. Митнически съюз от 1968  - сега и за в бъдеще".

Митническият съюз на ЕС функционира от 1 юли 1968 г. и е основен стълб на Европейския съюз. Той определя рамката, в която се осъществява общата търговска политика, при изключителната компетентност на ЕС, като чрез  него се защитават финансовите интереси на Съюза и се гарантират сигурността и безопасна на икономическите оператори, гражданите и околната среда, като при това подпомага законната икономическа дейности и конкурентоспособността.

Основните елементи на Митническия съюз са общата митническа тарифа, адекватен граничен контрол по външните граници на ЕС, информатизираните процеси в митническата дейност, както и взаимосвързаност с информационните системи на европейските митници.

Хартата можете да видите на страницата на Агенция „Митници".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама