В Италия дават кредити срещу сирене Пармезан

17:00, 22 юли 18 / Любопитно 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На Апенините се намира един от най-необичайните банкови сейфове в света, чието основно съкровище не са пари, нито злато, а известното сирене Пармезан.

„Банката на Пармезана притежава два склада, на чиито рафтове се намират около 500 хиляди пити от известното сирене. То се доставя от фабриките за производство на сирене на провинциите Парма, Реджио Емилия, Модена, Мантова и Болоня, пише Агрозона.

 „Министерството на икономическото развитие ни позволи да издадем дългови ценни книжа под формата на пармезан „, заявява Роберто Фриняни, изпълнителен директор на Credito Emiliano.

Кредитите се издават с минимална ставка. И дори ако производителят не изпълни своевременно финансовите си задължения, сиренето винаги може да бъде продадено при това  много изгодно. Пармезанът в Италия се смята за „царя на сирената“. Счита се, че този продукт е една от най-твърдите валути. Цената на една пита от 50 килограма сирене дори в условията на криза не пада под  1000 евро.

Цялата стока в този необичаен банков сейф се оценява на 250 милиона евро. Не е изненадващо при това положение, че вече има три опита за обир, но за щастие безуспешни. По целия периметър има бодлива тел, а камерите извършват пълно наблюдение.  Можете да влезете в склада теоретично, но е почти невъзможно да излезете. Още повече, че стоката не е диаманти, които дасе сложат в джоба. За да се натовари цялото съдържание на хранилището, ще трябва да привлекат повече от хиляда тежкотоварни камиони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама