Роботи правят доставки в Китай

20:30, 18 юли 18 / Любопитно 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Роботи са готови да заменят доставчиците от плът и кръв. В Китай малки автономни роботи, които се придвижват върху колелца и са снабдени с джипиеси, камери и радари, започнаха да доставят колети и храни, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

В Пекин тези машини с форма на куб в жълто и черно и с размери на малка пералня кръстосват из алеи в луксозен квартал под погледите на изненадани минувачи. Придвижвайки със скорост около 3 км/ч, роботите доставят напитки, плодове и чипс от близкия магазин.

"Слабото им място е, че не могат да доставят директно пред вратата на апартамента, както това правят доставчиците", заяви клиентка, която току-що бе получила плик с кашу в квартал в предградие на китайската столица. 

Как се извършва услугата? Посредством апликация върху смартфон потребителят подбира продуктите за доставка, посочва адреса си и плаща онлайн. Служител в магазина поставя стоката в робота, който за 3-4 минути пристига пред сградата, разположена на около 200 метра. Потребителят ползва смартфона си, за да отвори "багажното отделение" на робота и да вземе стоката.

В Китай - най-големия пазар за онлайн търговия в света, 52 на сто от жителите извършват покупки чрез смартфоните си най-малко веднъж седмично, според данни на консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PWC).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама