Италианец, страдащ от болестта на децата-старци, се дипломира

18:30, 18 юли 18 / Любопитно 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сами Басо е само на 22 години, но изглежда като старец. Това е, защото е болен от прогерия – рядко генетично заболяване, известно като синдром на Хътчинсън-Гилфорд. Той се характеризира с преждевременно остаряване на организма още от ранно детство, а много често и с преждевременна смърт заради типичните за старостта атеросклерози на сънните и коронарните артерии.

Тези дни Сами завърши с най-висок бал висшето си образование по естествени науки, специалност молекулярна биология, в Университета на Падуа. Това е заведението, в което е преподавал и Галилео Галилей. През изминалите години то направи всичко възможно, за да направи достъпно образованието за Сами. Открай време той е много активен в промоцията на научните изследвания за болестта му. Родителите му още помнят деня, в който на двегодишното дете диагностицират болестта на преждевременната старост – тогава той изглежда така, сякаш е на 13 г.

Още от малък Сами мечтае да стане научен изследовател. „Късметлия съм, защото мога да се посветя на нещата, които най-много ме интересуват, и имам родители, които са ме научили да вървя напред решително, дори когато всички останали биха направили крачка назад. Благодарен съм на прогерията. Не я изживявам като присъда, нито като божие наказание, не бих променил и запетайка от живота си, защото имах силата да я приема за онова, което е, и да я превърна в уникална”, цитира думите на Сами в.”Кориере дела сера”.

Когато болестта е диагностицирана на Сами, в света има общо 130 случая като неговия. Заболяването поразява едно на всеки 8 млн. здравородени деца.

Въпреки напредъка в изследванията, и до днес болестта на Сами е нелечима. Днес в света има 70 подобни случая, а в Италия – 5.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама