СЗО: Бездимните цигари са вредни колкото стандартните

16:30, 18 юли 18 / Свят 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бездимните тютюневи изделия са също толкова вредни колкото конвенционалните цигари. Това е съобщила в писмо до българското Министерство на здравеопазването Световната здравна организация (СЗО).

Новите изделия, които се лансират на българския пазар, не могат да премахнат вредните въздействия на тютюна, който е по начало токсичен и съдържа канцерогенни съединения дори и в естествената си форма, още преди да бъде изгорен или нагрят, пише в писмото. От СЗО са категорични, че новите продукти като нагреваемите тютюневи изделия следва да бъдат третирани подобно на останалите, както предвижда Рамковата конвенция за контрол на тютюневите изделия, по която България е страна.

Становището на авторитетната организация, в която членуват 191 държави, е в разрез с най-силния аргумент на американския тютюнев гигант Philip Morris, който настоява неговия продукт IQOS да бъде третиран като по-малко вреден в сравнение със стандартните тютюневи изделия и да бъде облаган с по-ниска акцизна ставка. В момента нагреваемите цигари се облагат като насипен тютюн, въпреки че се продават окомплектовани и с филтър и ставката е четири пъти по-ниска от тази на стандартните цигари.

Становището на СЗО е официално изпратено до здравното министерство още в началото на юли, но досега за него нямаше информация. С него са запознати част от народните представители.

Днес се очаква депутатите да разглеждат промени в Закона за акциза и данъчните складове, предвиждащи увеличение на ставката за бездимните тютюневи изделия.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:16, 01 юни 21

Като гледам снимката явно не правите разлика между електронна цигара с течност и бездимни устройства за нагряване на тютюн

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама