Редица професии ще изчезнат в близките 20 години

11:00, 18 юли 18 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След 10-15 години на пазара на труда за над 60 на сто от професиите ще се изисква висока квалификация. Това съобщи по време на провелата се във Видин кръгла маса на тема "Пригодност за заетост на завършилите висше образование" проф. д-р Велизара Пенчева, председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев", цитирана от БТА.
 
"Според експерти в близките 20 години ще изчезнат редица професии - фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и др. Ще се търсят специалисти в нови области като - универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирур", прогнозира проф. Пенчева.

"Затова и дълг пред средното и висше образование е да подготви такива хора, с професии отговарящи на бъдещето", допълни проф. Пенчева.
 
Тя отбеляза, че именно с поглед в бъдещето Русенският университет залага на интегрирани методи, за да могат завършилите студенти да поемат своя професионален път.

Проф. д-р Велизара Пенчева информира, че около 70 студенти от филиал Видин са преминали 240-часово обучение при работодатели, където са имали своите ментори.

В своята презентация тя обърна внимание на факта, че пригодността за заетост на човек, завършил висше образование, зависи не само от придобитите специализирани знания в конкретната област, но и от много други умения и компетенции, сред които умения за работа със съвременни технологии, компютърни умения, комуникативност, умения за работа в екип, лидерски качества, умения за анализиране на информация и т.н.

"Това са компетенции, които Русенският университет се опитва да развие в своите студенти", подчерта проф. Пенчева.
 
Според нея пригодността за заетост на завършилите не може да бъде постигната без обратната връзка с бизнеса, който да каже на висшите училища от кадри с какви умения се нуждае, както и без активната държавна политика - като добър пример проф. Пенчева посочи провежданата вече от няколко година програма "Старт в кариерата".
 
Тя обърна специално внимание на факта, че Индустрия 4.0, иначе казано четвъртата индустриална революция, вече е тук, а автоматизацията, при която част от дейностите ще се извършват от андроиди, все по-силното навлизане на информационните и комуникационните технологии и дигитализирането на света - неизменно ще доведат до изчезване на някои професии и поява на нови.

Това са тенденции, с които образованието трябва да се съобрази, за да подготвя пригодни за заетост кадри, включително за несъществуващи все още професии, каквито, според прогнозите, ще работят над 60 на сто от децата, които сега са в предучилищна степен, посочи проф. Пенчева.
 
Според нея, друга прогноза е, че след 10-15 години за близо 60 процента от професиите ще изискват висока квалификация - за сравнение, в момента около 32 на сто от хората в България са с висше образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама