Астрономи откриха още дузина луни на Юпитер

19:10, 18 юли 18 / Любопитно 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Астрономи откриха още 12 луни на Юпитер, една от които е доста странна, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Чудноватата луна е с диаметър само 1 км. Тя се движи в противоположна посока на повечето естествени спътници на Юпитер, а поведението й е съвсем различно. Възможно е тя да се е блъснала в много от обектите, от които са се образували многобройните луни около Юпитер, уточни вестник "Индипендънт".

Според най-разпространената теория
луните на Юпитер, които са вече 79 на брой, са се образували от сблъсъци. Малката луна ще бъде наречена Валетудо на правнучка на бог Юпитер. Вероятно тя ще продължи да се блъска в каквото попадне на пътя й и така сама ще се разруши.

"Това е нестабилно положение", каза Скот С. Шепърд, един от ръководителите на екипа от института "Карнеги". "Челните сблъсъци бързо разрушават обектите и ги превръщат в прах", добави още той.

Астрономите са
направили откритието, търсейки предполагаемата "Планета Х" или "Планета 9" с 4-метровия телескоп Бланко в Чили. То е потвърдено и с други телескопи в Хавай и Аризона. Потвърждението за 10 от луните беше обявено днес, а другите две са открити по-рано. Луните не са били известни досега, защото са много малки - най-големите са с диаметър 3 км.

Планетата на второ място по броя на луните в Слънчевата система е Сатурн - 61.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама