Тръмп промени позицията си за руската намеса в президентските избори

08:40, 18 юли 18 / Свят 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В опит да се защити от вълната от критики заради публичните си изяви по време на срещата с Владимир Путин президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се е изразил погрешно на съвместна пресконференция в Хелзинки, предаде БТА.

Първоначално той заяви, че не вижда защо Русия би се намесвала в изборите в САЩ през 2016 г. Пред репортери в Белия дом обаче, той заяви, че е имал предвид обратното - че не вижда защо да не е била тя.

Казах думите "би била" ('would) вместо "не би била" ('wouldn't), каза Тръмп пред репортери в Белия дом повече от 24 часа след проявата му редом с Путин. "Изречението трябваше да е: "Не виждам причина, поради която не би била Русия", допълни той.

На общата пресконференция с руския президент, републиканецът Тръмп бе запитан дали вярва на заключението на разузнавателните агенция на САЩ, че Русия се е намесила в изборите, за да му помогне да победи кандидатката на демократите Хилари Клинтън. Тръмп отговори, че не е убеден, че това е била Москва. "Не виждам никаква причина това да е така" (I don't see any reason why it would be).

След това той добави: "Президентът Путин беше извънредно категоричен и силен в отричането си днес", припомня думите на Тръмп Ройтерс.

Пред репортерите в Белия дом президентът заяви, че напълно вярва и подкрепя разузнавателните служби на САЩ и приема техните заключения за руската намеса. После той отбеляза, че руските действия не са повлияли на резултатите от вота и се зарече, че неговата администрация ще работи усилено, за да осигури защитата на частичните избори за Конгрес през ноември т.г.

Тръмп определи срещата с Путин като действително важна и сериозна. За американския президент каза, че диалогът с Русия остава много важен. Според него отношенията с Русия са започнали да се подобряват след срещата в Хелзинки. Тръмп обаче наблегна, че неговата администрация ще действа агресивно, за да отблъсне всякакви усилия на други страни за намеса в изборите през 2018 г., в това число и от Русия.

Американският президент освен това разкри, че с Путин са обсъдили в Хелзинки темата Северна Корея. Според Тръмп няма нужда да се бърза и няма краен срок за действие.

Двамата държавни глави са дискутирали и темата за намаляването на ядрените оръжия по света. Пред репортери в Белия дом Тръмп заяви, че с Путин са постигнали напредък в преговорите за много от горещите конфликти по света.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама