Кой предаде Левски?

21:34, 17 юли 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Да сме честни - очакваше се. Някак витаеше във въздуха усещането, че Левски ще отпадне от Вадуц след реванша от предварителния кръг на Лига Европа в столицата.

Дори на рекламните пана на Герена излизаше висок коефициент за левскарите от букмейкърската къща-партньор на тима.

На терена излязоха 11 души, които носеха нови, лъскави екипи - не само със свещената за много българи емблема, но и с лицето на Георги Аспарухов. Но какво от това?

Как да почувстват силата и задължението от лика на Гунди чуждестранните играчи? Как да разберат агитката, която пее “Сърце, душа - за Левски София!”…

Един от емблематичните за българския футбол клубове; пълен с чуждестранни играчи (защото нашите вероятно не стават); с бивш играч от “Манчестър Юнайтед”; отбор, привлякъл сина на Ривалдо (вероятно разчитайки, че талантът се наследява генетично); тим, ръководен от италиански треньор с впечатляваща визитка… Ето този отбор отпадна след мач с клуб от Лихтенщайн. Тим, който играе във второто ниво на швейцарското първенство.

Дори публиката на стадиона не можеше да се сравнява с посещаемостта на мача между ЦСКА и Рига. Повечето левскари си останаха вкъщи, предусещайки как за пети път (от последните шест участия в евротурнирите) любимият им отбор ще отпадне още в предварителната фаза.

И сега е лесно да се запитаме - кой предаде Левски?

Спас Русев? Едва ли. Истината е, че собственикът на Левски не разбира добре играта и поради това не може да подреди добре клубната машина. Но поне се опитва. Или така изглежда. Дано той или някой друг не се меси в спортно-техническата част. Защото има такива слухове.

Публиката? Тя на практика отсъстваше. Но не можем да виним хората. Публиката идва с победите. Да идваш и да подкрепяш отбор, който отпада от лихтенщайнски тим, е перверзно самобичуване. И е нормално масата левскари да не искат да си го причинят.

Делио Роси? Той определено е длъжник на отбора. Но той вероятно смята, че му се дължи обезщетение. Или така изглежда. Затова се е закотвил за поста и позорно отказва ИСТИНСКИ да поеме вината за слабите резултати. Да не забравяме и друго - италианецът получи твърде голям кредит на доверие. Българските треньори отдавна нямат такъв. Публиката вече открито поиска оставката на Роси, което тотално срива и без това подронения му авторитет.

Божидар Митрев? Отношенията на капитана на “сините” с агитката отдавна са сложни. И все пак вратарят е капитан на отбора. Тази вечер усилено се заговори (а и Роси призна с половин уста), че Митрев сам е поискал смяна на полувремето. Според първоначални информации - заради освиркванията от феновете.

Един истински капитан не прави така. Допреди дни Лука Модрич също не бе любимец на хърватите заради участието му в голям футболен скандал на местна почва. Но с игрите и отдадеността си успя да спечели отново благоразположението им.

И ако носиш синята фланелка с лика на Гунди, плюс капитанска лента, а на полувремето се “фръцнеш” - да, ти не си за този отбор!

Чужденците? Те толкова си могат. Друг въпрос е защо се залага на тази посредствена селекция. Кой е отговорен за купуването на тези играчи и защо в клуба, носещ името на национален герой, няма толкова родни футболисти. Популярна теортия е, че нашите играчи не са на достатъчно ниво и не могат да изградят отбор, който да върви напред в евротурнирите. Но, както показаха мачовете с Вадуц, чужденците не направиха голяма разлика.

Предателите вероятно са много. Но истината е една - няма как отборът да има облик с посредствени чужденци и треньор, за когото най-важното са условията по договора му. Изкъртените седалки на Герена струват по-малко от обезщетението му. А публиката вероятно ще продължава да пее и говори на език, който повечето играчи не разбират.

Затова, левскари, свиквайте. Случващото се в клуба е просто поредна сцена в трагикомедията на българския футбол…