Около 1100 българи се нуждаят от трансплантация на орган

14:45, 17 юли 18 25 787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Броят на българите, които се нуждаят от транплантация на орган е около 1100 - 1150 души, като най-много са тези, които имат нужда от нов бъбрек - близо 950 човека, съобщи във Варна началникът на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) д-р Марияна Симеонова, цитирана от БТА. 

"Законодателството у нас е много добре уредено, а най-хубавото е, че българите са добри хора и са склонни към донорство", каза Симеонова. Тя посочи, че основната задача пред агенцията е да се изгради организацията за реакция при възникване на ситуации на болнично ниво.

Според Симеонова в няколко болници този проблем вече е разрешен. Като добри примери тя посочи лечебните заведение във Варна, Плевен, Велико Търново, Сливен, Ямбол. Донорството се случва благодарение на болниците в страната, а не на тези в София, допълни Симеонова.

Директорът на ИАТ каза още, че от началото на тази година у нас са възникнали около 15 донорски ситуации, от които 8 са реализирани. Проблемът при неизпълнените е най-често откриване на заболяване у донора, което не позволява трансплантиране на орган.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама