Осъдиха Русия да плати 20 000 евро заради убийството на журналистка

14:25, 17 юли 18 / Свят 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковска и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството" през 2006 г., съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Жалбоподатели по делото са Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковска и Иля Политковски (майката, сестрата и децата на Анна Политковска).

Според съда руската държава не е изпълнила задълженията си, свързани с ефективността и продължителността на разследването, по силата на Европейската конвенция за правата на човека от 1950 г., С 5 гласа "за" и 2 "против", на руския и словашкия съдия, съдът постанови, че е имало нарушение на член 2 от Конвенцията "За правото на живот". 

Съдът в Страсбург признава, че разследването е довело до видими резултати, тъй като петима мъже са били пряко обвинени за убийството, но допълва, че при убийство от този род не може да се приеме, че разследването е било адекватно, щом не са били положени усилия да се установи поръчителят. Според съда, макар че руските власти са обвинили и осъдили група хора, непосредствено свързани с поръчковото убийство, те не са предприели нужните следствени действия, за да разкрият поръчителя или поръчителите. Те са насочили разследването си към руски бизнесмен, живеещ в Лондон, вече починал, но не са уточнили средствата, използвани, за да се върви по тази следа.

Съдът смята, че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, включително изложените от жалбоподателите, които твърдят, че агенти на Федералната служба за сигурност или администрацията на Чеченската република са замесени, като напомня, че разследващата журналистка е проучвала твърдения за нарушения на човешките права в Чечения и многократно е критикувала политиката на президента Владимир Путин.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано до три месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама