Чаша черен чай ни прави по-креативни

13:00, 22 юли 18 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чувствате се психически уморен, нямате идеи и сте в творчеството Ви е излязло в отпуск? Време е изпиете чаша  черен чай. Ново изследване показа, че пиенето само на една чаша чай може да доведе до тласък на творческото мислене. Учени от Пекинския университет направили експеримент  със студенти. Събрали петдесет, на половината от тях им дали чаша черен чай, а на другата половина чаша вода. После направили 2 различни теста.

Първият тест изисквал от участниците да създадат „атрактивен и творчески“ дизайн, използвайки градивни елементи, а във втория тест трябвало да измислят име на нов ориенталски ресторант.  Резултатите им са оценени от други студенти, които не са участвали в експеримента. В първия тест студентите, пили чай, събрали 61%, докато другите 39%, пише metro.co. При втория тест отново има разлика – 53% на 47%. Учените забелязали, че онези които пият черен чай, имат много повече идеи, което показва, че чаят може да засили разнопосочното мислене.

Изследователите смятат, че това е благодарение на кофеина и теанина в чая, които могат да имат благоприятно въздействие върху концентрацията и бдителността. Друг фактор е, че пиенето на чай ни прави щастливи, а щастието спомага за креативното мислене.

В заключителния доклад от експеримента пише: „Чаят действа като храна на мозъка. Той спомага за нашето творческо съзнание. Двете съставки – кофеин и теанин, имат благотворен ефект върху вниманието, което е незаменима част от когнитивната функция“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама