Кое е по-здравословно – с глутен или без?

16:00, 22 юли 18 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С глутен или без? Все по-нашумява е безглутеновата диета. Не само възрастни, но и тинейджъри избират този режим на хранене. До каква степен обаче това е правилно и полезно за човешкия организъм?  Безглутеновите храни не са по-полезни от тези, съдържащи въглехидрати. На това мнение са експерти от австралийски университет.

Сузане Махади е гастроентеролог в университета „Монаш“ в Австралия, нейният съвет е глутенът да не се избягва, освен ако е не създава смущения в организма. „Всъщност отказът от храни с глутен може да доведе до здравословни проблеми“, допълва тя. Избягването на пълнозърнестите храни, води до намален прием на фибри, пише metro. Това създава реален риск за състоянието на човек. Малко са научните доказателства, които приемат пълното отричане на „лепилото“ в пшеницата.
Много обаче са доказателствата в подкрепа на теорията на Сузане Махади. Изследване, публикувано минала година сочи, че хора, които нямат цьолиакия, не трябва да бъдат насърчавани да спазват диетата. Избягването на глутен може да доведе до намаляване на доставянето на полезни вещества от зърнените храни, които могат да засегнат сърдечносъдовата система.

Често при редовно подуване на стомаха лекарите препоръчват спирането на храни, съдържащи глутен. Според направени проучвания, дори след спирането на тези продукти подуването продължава.

Все още по този въпрос има много противоречиви факти. Трябва да се направят още стотици изследвания, за да може да се каже вреден ли е глутенът за всички или не.
Глутенът представлява белтъчна смес, която се съдържа в пшеницата. Той помага на храните за запазят формата си, действайки като лепило, което държи всяка молекула здраво за другата, пише Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама