200 000 души ще останат без подкрепа, ако се приеме Наредбата за медицинската експертиза

09:55, 17 юли 18 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако Наредбата за медицинската експертиза бъде приета в този й вид, 200 000 души ще изпаднат извън системата, а всички други ще минат в по-долна група, с изключение на хората с най-тежки множествени увреждания. Това заяви в д-р Боряна Холевич от ТЕЛК-София пред БНР.

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава, като основна тема е проектът за промени в Наредбата за медицинската експертиза. Д-р Холевич обаче подчерта, че това е същият проект за промени, който беше внесен преди време и разбуни духовете, а хората с увреждания заявиха готовност за протест. Проектът беше оттеглен и върнат същият, категорична е тя.

„Два са много спорните моменти. Единият е в т.нар. приложение 2. Ако досега човек, който има повече от едно заболяване, по съответна формула се изчисляваше крайният процент, вземайки предвид всичките му заболявания, сега ще се взима предвид само едно – най-тежкото заболяване, което носи най-висок процент. Около 200 хил. души ще останат без никаква подкрепа. Това са хората, които сега имат 50 и малко над 50%. Друга огромна част, които сега са втора група – със 70 и над 70%, също ще отпаднат, а други ще останат в по-ниската група. Най-страшно е за хората с тежки множествени увреждания. Една част от тях ще загубят възможността да получат подкрепата чрез чужда помощ“, коментира д-р Холевич.

Друго, което притеснява д-р Холевич в тази наредба, е освидетелстването само по документи. Тя подчерта, че едно и също увреждане при различните хора протича различно. По думите й трябва да бъде видян човекът, когато се обсъжда неговата съдба.

Д-р Холевич посочи още, че са против това да се определя работоспособността на човек. Медицинската експертиза трябва да определя само противопоказаните условия на труд, обясни тя. „Какво ще работи човек и дали ще работи, трябва да решава само и единствено човекът с увреждане. Никакви комисии не могат да му налагат и да му казват какво ще работи и какво не“, добави експертът.

Според д-р Холевич работодателите имат претенции, без обаче да проявяват необходимата социална отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама