Девета оставка на висш служител от правителството на Тереза Мей

17:35, 16 юли 18 / Свят 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей претърпя нов удар с девета поред оставка в консервативното й правителство заради несъгласие с предложенията й във връзка с излизането от Европейския съюз, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

През уикенда Мей предупреди партията, че е възможно "изобщо да няма Брекзит", ако съпартийците й застрашат плановете й за напускане на блока.

Най-новата оставка е на парламентариста консерватор от Корнуол (Югозападна Англия) Скот Ман, който се присъедини към евроскептичните бунтари, оттегляйки се от поста на парламентарен личен секретар в министерството на финансите.

В мотивите за оставката си Ман изразява опасения, че някои от предложенията на Мей го поставят в директен конфликт с вижданията, изразени от голяма част от хората в избирателния му район. "Не съм готов да правя компромис с желанията им заради смекчен Брекзит", допълва той.

Преди него вчера оставка подаде друг парламентарен личен секретар - Робърт Кортс. Кортс заяви, че се оттегля, за да може да изрази неодобрението си към предложенията на Мей на планираното по-късно днес парламентарно гласуване.

Вълната от оставки започна с тази на вече бившия министър за Брекзита Дейвид Дейвис миналата седмица, малко след когото обяви оттеглянето си и външният министър Борис Джонсън.

В публикация във в. "Дейли мейл" днес Джонсън подкрепи идеята за една "глобална Великобритания" и заяви, че иска британците да бъдат "радетели и катализатори за отворени пазари и непрестанно да се борят за свободни търговски сделки".

В писмото, в което обяви оставката си, Джонсън отбеляза, че мечтата за Брекзит умира, задушена от ненужни съмнения и неувереност и че с плана на Мей Великобритания "върви към статут на колония".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама