Тръмп към Путин: Светът иска да се разбираме (ОБНОВЕНА)

16:35, 16 юли 18 / Свят 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп поздрави руския президент Владимир Путин за успешното домакинство на Световното първенство по футбол, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Първо бих искал да ви поздравя за наистина великолепното Световно първенство, едно от най-добрите, както ми казват. А също за това, че вашият отбор се представи толкова добре", каза
Тръмп в началото на срещата си с Путин в Хелзинки.

"Аз гледах доста от него, целия
финален мач, гледах полуфиналите, това бяха много зрелищни игри", заяви президентът на САЩ.

Според него разбирателството с Русия би било "добро нещо, а не лошо".

"Най-важното е, че има много добри неща, за които да разговаряме", каза Тръмп. "Наистина мисля, че светът иска да се разбираме", заяви той.

Срещата между двамата лидери започна с около 45 минути по-късно от предвиденото, защото Путин пристигна със закъснение във Финландия.

Тръмп каза, че САЩ и Русия имат "чудесни възможности". По думите му двете страни не са се разбирали през последните няколко години. Според него те могат да имат "необикновени отношения".

Той заяви, че разговорите му с Путин ще включват редица въпроси, сред които търговията, военната област, ракетите, ядрените оръжия и Китай, включително техния "общ приятел" китайския президент Си Цзинпин. Тръмп не спомена намесата на Русия в изборите в САЩ.

Президентите на Русия и САЩ водят разговори на четири очи в Готическата зала на президентския дворец в Хелзинки при закрити врата, без присъствието на медии.

От членовете на делегациите преди срещата в залата беше само съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

Президентите на Русия и САЩ започнаха преговорите с размяна на кратки приветствия. Путин пръв започна разговора с Тръмп, но в присъствието на медиите каза само няколко думи, отбелязвайки, че се радва да се срещне с Тръмп и възнамерява да обсъди с него руско-американските отношения и световните проблеми. Неговият събеседник също заяви, че е готов да обсъди широк кръг от въпроси - от търговията и военното сътрудничество до отношенията с Китай и натрупалите се за Русия и САЩ проблеми. Тръмп потвърди плана за протичане на срещата - първо на четири очи между него и Путин, после с участието на членовете на делегациите.

В откритата за медиите протоколна част от преговорите двамата лидери казаха точно това, което искаха да кажат, въпреки опитите на журналистите да им зададат въпроси в самото начало на срещата в разрез с установената практика. В началото на разговорите президентите не се ръкуваха, тъй като се срещнаха и си стиснаха ръцете в друга зала при традиционната церемония за общи снимки, но след кратките изявления Тръмп все пак протегна ръка и Путин я стисна.

Телевизия CNN цитира неназован американски правителствен служител, според когото Тръмп е поискал разговор на четири очи с Путин в началото на срещата, за да избегне изтичане на информация, да не позволи на своите съветници да се намесват в обсъжданията, а също да си състави собствено мнение за руския президент и да изгради лични отношения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама