Омбудсманът: Проектът на Закона за хората с увреждания е имитация на реформа

16:21, 16 юли 18 / Политика 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„За съжаление, моите притеснения, че в проекта на Закона за хората с увреждания няма никаква реформа, а само имитация на такава, че има подмяна на обещанията, които бяха дадени, се оказаха напълно основателни и аз няма да ставам съучастник в това заблуждаване на хората с увреждания.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова след участието си в заседанието на работната група в Министерството на труда и социалната политика, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания.

Манолова бе категорична, че въпросният проект възпроизвежда на 70% сега действащия, като голяма част от текстовете дори са влошени, вместо да бъдат подобрени.

„Сърцевината на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания е индивидуалната оценка, индивидуалният подход за необходимата подкрепа за всеки човек с увреждане. Според този проект не е ясно как ще се извършва тази индивидуалната оценка, какви са правилата, критериите, принципите, методиката. Не е ясен съставът на комисията, която ще извършва тази оценка, но още по-притеснителното е, че подкрепата, която ще бъде осигурена в резултат на тази оценка се свежда до 4 направления, които и в момента се предвиждат от действащия закон“, заяви Манолова.

Тя посочи, че става въпрос за помощ за адаптиране на жилище, помощни средства за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги, което включва и асистентска подкрепа, но нищо не се променя по отношение на помощните средства.

„Хората с увреждания настояват да получават необходимото им помощно средство и медицинско изделие, а не определена сума, с която да се снабдят с такова“, каза омбудсманът. Тя бе категорична, че хората с увреждания не само няма да могат да се снабдят с необходимите им модерни помощни средства и медицински изделия, но същевременно се създава възможност и за злоупотреби.

„Финансовата подкрепа също не е ясно как ще се определя, но има съмнения, че четирите групи, които са изписани в този проект на хората с увреждания, се определят отново според медицинската експертиза, вид и степен на увреждане и процент на работоспособност. Просто индивидуалната оценка най-вероятно ще се свежда до това - човекът да бъде включен в съответната група и да получава финансова подкрепа, като изобщо не е ясно как ще се определя“, подчерта Манолова.

Тя припомни, че заедно с протестиращите майки на деца с увреждания е внесла в парламента законопроект за личната помощ, но в проекта на МТСП асистентската помощ е сведена само до едно неясно изречение.

„Социалните услуги са предмет на друг закон, който се очаква да бъде изготвен в най-близки срокове. Това, с което разполагам аз и моят екип е концепцията за социалните услуги. Има много добри неща в нея, но липсва главното, а именно дейностите, които ще бъдат включвани в тези социални услуги“, допълни общественият посредник.

Манолова бе възмутена, че правомощията отново ще бъдат в изпълнителната власт, която ще решава как ще прави индивидуалната оценка, както и какви ще бъдат социалните услуги и последиците и подкрепата за хората с увреждания от тази оценка. 

Междувременно майките на деца с увреждания напуснаха работната група по Закона за хората с увреждания в знак на несъгласие, че нито едно от техните предложения по законопроекта не е било прието.

„Това, което искаме да споделим е нашето несъгласие и огорчение от това, че прекарахме месеци в нещо, което няма да види бял свят. Усилията, предложенията, взаимното уважение отидоха в огромна пропаст“, категорични бяха те.

„На практика абсолютно нищо не се променя и аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа, не искам да участвам в това заблуждение на хората с увреждания и съм длъжна да кажа ясно какво представлява този проект на Закона за хората с увреждания. С моите експерти ще продължим да участваме в работната група, защото това е сериозният институционален подход, но съм дълбоко резервирана какво ще излезе като краен продукт“, заяви още Мая Манолова.

От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се съгласи, че в проекта, готвен от МТСП, реформата отсъства, но се оправда, че това са предложенията, които са постъпили на този етап. Манолова коментира и приетите от Народното събрание промени във връзка с интеграционните надбавки в Закона за интеграция на хората с увреждания, които вместо временна мярка, бяха бетонирани като безсрочни.
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама