Десет от най-полезните ядливи цветя

17:00, 21 юли 18 25 3201 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цветята са красиви и имат прекрасен аромат. Освен като декорация за дома ни, те могат да помогнат за здравето и добрия ни вкус.

Използвайте тези ядливи цветя, за да добавите цвят и вкус към храната си.

Горска теменуга

 

Растенията с виолетов цвят са толкова приятни за окото, колкото и за небцето. Неслучайно те са първи в списъка за ядливи цветя. Може да се срещнат в коктейли и разхлаждащи напитки. В много ресторанти те са декорация към салатата ни или част от самата нея. Естетите препоръчват теменугата за овкусяване и декорация на десерти. Горската теменуга е и верен помощник при кашлица или главоболие. Виолетките също пречистват кръвта.

Лайка

Това е истински еликсир за сетивата и здравето. Почти няма хора у нас, които да не са пили чаша чай от лайка и  всички знаят, че той успокоява и отпуска. Освен това е изключително подходящ за болки в стомаха, безсъние, немощ и др.

Розa

Розата е едно от най-желаните и харесвани цветя. Освен като подарък за любим човек и част от красивата ни градина, розата има много кулинарни приложения. С рози може да се приготвят розова вода, розово мляко, чай от рози, дори сладолед от рози.

Розовият цвят може да бъде от помощ и при лошо храносмиляне, артрит, треска, уринарни проблеми и др. Розовите листенца са богат източник на витамини и минерали, включително на витамини А, Е, С, D и B.

Червена детелина

Ако смятате детелината само за някаква трева, не бива! Това е много полезно цъфтящо растение. То може да помогне в проблеми със здравето и да се добавя в храна за вкус. Има сладък анасонов вкус. Може да сервирате суровите венчелистчета в салата или да направите чудесен чай. Когато берете или купувате червени детелинки, избирайте тези с най-ярки цветове. Американските индианци използвали цветето при кашлица и простуда.

Шафран

Най-популярното растение в последните години е изключително ароматно, а ползите му са хиляди. Шафранът придава отличен вкус и цвят на всяко ястие. Той е богат на минерали – калий, калций, мед, желязо, цинк, магнезий, селен и манган. Има различни витамини –  фолиева киселина, ниацин и витамини А и С. Шафранът може да бъде използван като използва като антиоксидант, антидепресант и антисептик.

Китайски божур

Китайските божури са много повече от красиво цвете. Те носят много лечебни свойства със себе си. Божурите може да се добавят в салати или да се свари цвета и да се направи чай.

Цветето е подходящо за хора с диабет и висок холестерол, също така предотвратява съсирването на кръвта. Има много силен противовъзпалителен ефект, който може да намали риска от сърдечни заболявания.
Невен

Освен със свежо оранжевия си цвят, невенът е и много полезен. Той може да се добави към ястия с ориз, макарони, а смлян на пипер в супи. Може да се използва като заместител на шафрана.

Известни са лечебните свойства на невена върху кожата. Той намалява възпалителните процеси, помага за рани, разкъсвания на кожата и др.

Лавандула

Лавандулата е страхотна кулинарна и лечебна билка. Също така, тя е една от най-използваните съставки в козметичната индустрия. Английската лавандула е най-използвана за кулинарни цели. Това е така тъй като има много сладък аромат. Може да направите чай от нея или да я добавите в сладкишите си.
Жасмин

Жасминът е най-ароматното цвете в света. Неговият интензивен аромат е любим на много хора. Освен че се употребява в козметиката, цветята на жасмина имат ядивна функция.  Ароматното растение се използва в напитки, замразени млечни десерти, бонбони, печива, пудинг и др.

Хибискус

Няма как да не се забележи красотата на това растение. Според проучвания всички сортове на цветето са годни за консумация, но трябва да се внимава, тъй като има много хибриди, които са отровни.

Чаят от хибискус намалява риска от сърдечни заболявания и намалява кръвното налягане. Често е използван при депресия и за намаляване на теглото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама