Руски тролове са се намесили в обществени дебати в Белгия и Холандия

13:00, 16 юли 18 / Свят 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски тролове са се намесили с мнения по въпроси, обсъждани в обществото в Белгия и Холандия, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Журналистическо разследване показва, че мненията са залели социалните мрежи след атентатите на "Ислямска държава" в Белгия през 2016 г. Изразяваните от руските тролове мнения са били на холандски и фламандски език, с допускани правописни грешки. Потребителите, чиито мнения се възприемат като руска пропаганда, са били свързани с т. нар. "фабрика за тролове на Кремъл" - Агенцията за интернет изследвания (Internet Research Agency - IRA).

Въпросните мнения са съдържали хаштагове с обобщения срещу исляма, например #IslamKills. Засечени са поне 900 туита, подстрекаващи към омраза срещу мюсюлманите. Отбелязва се, че Twitter е прекратил регистрацията на въпросните потребители.

В Холандия туитовете са съдържали твърдения, че местната култура е застрашена от исляма и са изразявали подкрепа за крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс. През 2017 г. тази партия зае второ място в изборите и се превърна в най-голямата опозиционна холандска политическа сила.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама