Българските олимпийци по математика и информатика с големи успехи в Румъния

16:25, 13 юли 18 25 1000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Участниците от българския отбор на 59-тата Международна олимпиада по математика, която приключва на 14 юли в румънския град Клуж-Напока, завоюваха един златен, три сребърни и един бронзов медала и почетна грамота. В най-престижното състезание по математика за ученици участваха 615 младежи от 109 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки един от два последователни дни, предаде БГНЕС.

Златен медал завоюва Борислав Антов от СМГ „Паисий Хилендарски“, а трите сребърни медала получиха Кирил Бангачев от СМГ, Константин Гаров от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“- Бургас, и Иван-Александър Мавров от СМГ. Бронзовият медал бе за Атанас Динев от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ - Бургас , а почетна грамота бе връчена на Кристиян Василев от ПЧМГ – София.

В отборното класиране България е на 21-во място, но в класацията на страните от Европейския съюз страната ни се нарежда на пето място. Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Иванов.

С три златни, четири сребърни и един бронзов медал се завърнаха и нашите отбори по информатика от Младежката Балканиада по информатика (JBOI) и Балканиадата по информатика (BOI), проведени от 7 до 13 юли в град Тимишоара, Румъния. България е на първо място по медали при младежите и на второ място при учениците старшата възраст. Всички български състезатели завоюваха медали.

На Младежката Балканиада златни медали завоюваха Виктор Кожухаров от ПМГ "Баба Тонка"- Русе, и Андон Тодоров от СМГ. За доброто си представяне Георги Петков от СМГ получи сребърен медал, а Константин Каменов от СМГ – бронзов. На Балканиадата старша възраст златен медалист стана Александър Кръстев от МГ "Д-р Петър Берон"- Варна, а трите сребърни медали бяха за Виктор Терзиев от СМГ, Мартин Копчев от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев"- Габрово, и Радослав Димитров от МГ "Акад. Кирил Попов"- Пловдив.

Ръководители на отбора за Балканиадата са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Руско Шиков – ръководител на школа към ПМГ „Атанас Радев“ – гр. Ямбол. Ръководители на отбора, участвал в Младежката Балканиада, са доц. Пламенка Христова, преподавател в Русенския университет, и Петър Петров – ръководител на школа в СМГ- София. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама