Здравей, мързеливецо!

10:55, 13 юли 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Здравей, мързеливецо!

Да, точно ти, който си между 14 и 29!

Особено ти, който си завършил образованието си, поработваш и още си при мама и тате! Нямаш концепция какво да правиш, а в свободното си време... просто не правиш нищо.

Тези дни бяха оповестени данните от изследване, което Фондация „Фридрих Еберт“ проведе в първото полугодие на 2018 г. сред всички бивши социалистически или близки до социализма страни на Балканите и техните наследници. В България социологическото проучване бе проведено от „Галъп интернешънъл“ сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години по метода лице в лице.

Резултатите накратко:  83% от българите на възраст между 14 и 29 години казват, че използват свободното си време, най-вече за да си почиват, 44% - за социализация, 36% от младите се занимават със спорт през свободното си време, а само 5% отделят част от свободното си време за дейности, свързани с личностно развитие.

Изследването показа, че докато българските младежи са на дивана пред телевизора, три пъти повече от връстниците им на Балканите правят нещо в свободното си време - спортуват, ходят на курсове, участват в инициативи...

Ето това е най-неприятното проучване след онова, което показва високите нива на функционална неграмотност в страната. Тези срамни резултати всъщност обясняват всички проблеми в страната и показват перспективите пред нея.

Тези резултати показват, че ти, български младежо, си мързелив и незаинтересован. От света около теб, но и от самия теб.

И няма как да е иначе, когато "бичиш айляк".

Диванът няма да избяга. Но един ден ще те превърне в част от всички тези имбецилни видеа, с които се забавляваш в социалните мрежи.

Да, никой не иска от теб да станеш професионален танцьор, да отидеш на благотворителна мисия в Африка или да стигнеш до последния въпрос в "Стани богат". Но ако не прочетеш малко повече книги, шансът ти да станеш богат по честен и морален начин ще бъде сведен до нула.

Да, родителите те търпят. Ще се чувстват самотни, когато ги напуснеш. Но все пак е добре да помислиш как ще продължиш живота си нататък. И да направиш някоклко крачки в тази посока.

Разбира се, не си чак толкова глупав. Сигурно имаш своите мечти. Вероятно искаш да станеш известен, да печелиш добри пари и най-добрите екземпляри от противоположния пол да се борят за сърцето ти. Но от дивана няма как да стане. И никой не ти е длъжен. Затова направи нещо за себе си, за да направят другите нещо за теб.

Здравей, мързеливецо!

Сега те соча с пръст, но може би трябваше да получиш шамар.

Това е безсмислен избор. Истинският е да решиш - ще продължиш да си част от статистиката или ще станеш нещо повече.