Откъде идва брачната халка?

18:00, 14 юли 18 / Любопитно 25 1512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Брачната халка е символ на вечна любов и вярност между двамата души, встъпващи в брак. Традицията повелява тя да бъде изработена от скъпоценен метал.

Носи се на безименния пръст, тъй като в Древен Китай именно той символизира брачния партньор. Палецът са родителите, показалецът - братята и сестрите, средният пръст - самият човек, а малкият пръст - децата.

В Германия, САЩ, Мексико, Япония, Великобритания и Бразилия се поставя на лявата ръка. Това се свързва с вярването, че от там до сърцето минава кръвоносен съд, наречен „вена на любовта“.

Православните християни носят халката на безименния пръст на дясната си ръка, защото това е „ръката на Господ“.

От къде идва тя?

Смята се, че историята на брачните халки се крие дълбоко в древността, още по времето на фараоните, пише profit.bg. Първите подобни пръстени се появяват в Египет, а след това и в Рим.

Древен Египет – това е мястото, на което се заражда традицията да се носят пръстени, направени от злато. Те са били носени от фараоните, които ги използвали, за да удостоверят своята власт и потвърждават заповеди. В същото време, не толкова заможните граждани използвали стъклени, сребърни или глинени украшения.

Първоначално, бижутата, които се ползвали като символ на свързването на двама души, били не само халки, но и гривни. В последствие започнал да се ползва пръстен, като тази форма била асоциирана от древните египтяни със Слънцето и Луната – в Египет те били символ на дома и семейното огнище, поради което били силно почитани. Същевременно, кръглата форма символизира безкрайност, което означавало вечна връзка. Отворът в средата от векове наред е своеобразен вход към бъдещето, напомнят от semando.

Пръстените били предпочитан аксесоар и в Рим. Там пръстените се изработвали от желязо. То било смятано за символ на силата на любовта и се смятало, че ако бъде приет такъв пръстен, тогава годежът не може да се развали. Оттам насетне пръстените навлезли във Франция и Англия. Тъй като златото било рядък материал и съответно изключително скъп, се подарявало рядко.

В началото, брачните халки били носени единствено от дамите. Тъй като мъжете били смятани за господари на своите съпруги, те не мислели, че е нужно да показват своята принадлежност чрез различни символи. Но когато настъпило времето на Втората световна война, мъжете също започнали да носят брачни халки, като по този начин си спомняли за съпругата, която оставили у дома. 

В наши дни значението на брачните халки все още не се е променило, въпреки че външният им вид съществено се различава от първообраза им. Ако в миналото е прието те да се изработват от един вид метал и да бъдат гладки, без никакви украси, днес те са по-пищни и изработени от нетрадиционни материали.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама