Тръмп ще разговаря с Мей в Лондон, след това потегля да играе голф в Шотландия (ВИДЕО)

08:10, 13 юли 18 / Свят 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп е на четиридневна визита в Обединеното кралство, която е организирана между двудневната среща на върха на НАТО и първата му официална среща с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли.

Преди посещението британският премиер Тереза Мей похвали трансатлантическите отношения без да споменава конкретно държавния глава на САЩ. "Няма по-силен съюз от нашите специални отношения със САЩ и няма да има по-важен съюз от този през следващите години", каза британският министър-председател, допълвайки, че "очаква важни разговори тази седмица".

През април беше официално обявено, че Тръмп е поканен на пълна държавна визита на Острова на фона на призивите за организиране на големи протести.

Най-тиражният вестник в страната пък излезе с голямо интервю на американския президент, в което критикува своя домакин Тереза Мей. Милиардерът прогнозира, че след Brexit търговско споразумение между Вашингтон и Лондон няма да има. Причината е, че плановете на Тереза Мей за раздялата с Евросъюза не са достатъчно радикални. Освен това, според Тръмп, напусналият външен министър Борис Джонсън щял да бъде отличен премиер на Великобритания. Американският президент напада и кмета на Лондон, който „вършел ужасна работа”.

Преди интервюто да излезе Тереза Мей прие Тръмп в замъка „Бленъм” край Оксфорд - родното място на Уинстън Чърчил. Тя го нарече "моят най-скъп приятел". Американският лидер беше посрещнат от почетен караул и кралски полк от Шотландия, след което двамата отидоха на официална вечеря с бизнесмени и политици.

Днес, след съвместна антитерористична демонстрация на британските и американските специални части и разговори с Мей в правителствената резиденция в Чекърс, Тръмп и съпругата му Мелания ще пият чай с кралица Елизабет II в Уиндзор. Още довечера Тръмп ще отпътува за Шотландия, където се очаква да играе голф през целия уикенд.

В Шотландия от два дни има протести срещу визитата. Антирасистка група организира демонстрация до голфклуб на американския лидер. Голяма демонстрация е планирана в Лондон за петък, на която ще бъде пуснат гигантски балон "бебе Тръмп" над Уестминстър.

За охрана британското правителство ще отдели минимум 12 милиона британски лири. Отменени са отпуските на хиляди полицаи. Около 4000 полицаи са мобилизирани за охрана на местата, които Тръмп ще посети. Това е най-голямата мобилизация от 2011 г. Наложена е временна забрана за ниско прелитане на самолети над райони на Великобритания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама