Няколко причини да се целуваме повече

16:10, 12 юли 18 / Любопитно 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Без значение дали първата ни целувка е била на 10 или на 20 години, със сигурност никога няма да я забравим. За съжаление, колкото повече време минава, толкова по-рядко се целуват двойките. Това е интимен жест, който помага на партньорите да направят взаимоотношенията си по-стабилни... и укрепва здравето им.

Добрата целувка освобождава „любовният хормон”, който спомага за доверието в двойката. Този любовен акт освобождава също и допамин, който ни кара да се чувстваме по-близки и да имаме повече интимни моменти.

Целуването с език може да ни помогне да намерим подходящи партньор, с когото да се привличаме и допълваме.

Обмяната на слюнка с друг човек се оказва и полезна за поддържане на хигиената на устата, венците и зъбите. Чрез целуването се увеличава потока на собствената слюнка. 

Докато се целуваме, освен това използваме около 30 мускули на лицето. Тяхното тонизиране спомага за изглаждане на лицето.

Целуването се оказва, че понижава и кръвното налягане. Устните ни съдържат кръвоносни съдове, които се разширяват, когато се целуваме. Целувката кара сърцето да бие по-бързо. Така кръвният поток се увеличава, което допринася за намаляване на високото кръвно налягане.

Целувката може да ни накара се чувстваме по-спокойни, защото намалява нивата на кортизол и увеличава тези на серотонин в мозъка. 

Някои хора твърдят, че целуването прилича донякъде на медитация. То повишава и имунната система.

Обмяната на слюнка по време на целувка изглежда доста нехиегинично. Една 10-секундна страстна целувка разменя между партньорите около 80 милиона бактерии. Оказва се обаче, че има много по-голяма вероятност да се разболеем, когато се ръкуваме. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама