Как капризите на времето объркват здравето ни?

17:10, 12 юли 18 / Любопитно 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

15 градуса разлика в температурите у нас ден след ден. Ако до вчера не излизахме без връхна дреха, от днес вече отново става горещо. В неделя пък предстоят магнитни бури. Сриват ли климатичните промени здравето ни?

„При температура между 18 и 25 градуса е най-ниската сърдечносъдова смъртност. При горещините на повечето хора кръвното спада, а това значи по-малко инфаркти и инсулти”, обясни пред NOVA кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

По думите му лятото е добрият период за сърдечноболните. Сега е времето за повече движение и пътешествия.

„Като кардиолози убеждаваме нашите пациенти да спрат цигарите, а не да ги сменят с електронни или бездимни”, коментира още доц. Марчев.

„На хората, които не могат да спрат да пушат, им препоръчваме никотино-заместваща терапия. Това са лепенки и хапчета. Електронните цигари са третото най-добро нещо. В тях има никотин, който се изпарява и се вдишва само той. Никотинът причинява пристрастяване, но не и рак. Проблемът е, че за да се изпари, има допълнителни субстанции, чийто дългосрочен ефект върху здравето не е ясен”, поясни още кардиологът.

Той беше помолен да коментира и спрените лекарства, в които се твърди, че има вредни субстанции.

„Спрени са някои партиди на някои лекарства, за които има съмнение, че съдържат микроскопични дози замърсяване с нитрозамини, които дадени в огромни дози на гризачи, могат да им причинят рак. Затова те са спрени до изясняване на ситуацията, а не са дадени за унищожаване, поясни доц. д-р Сотир Марчев.

Той препоръча на хората да четат опаковките на лекарствата за наличието на валсартан. Ако такъв липсва, няма от какво да се притесняват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама