Осем положителни ефекта от прилива на адреналин (ВИДЕО)

16:00, 12 юли 18 / Любопитно 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обикновено сме свикнали да възприемаме стреса като нещо негативно, но приливът на адреналин върху тялото не винаги ни влияе отрицателно. Когато организмът отделя хормоните кортизол и адреналин в кръвта, тялото навлиза в състояние на повишена физическа и умствена активност. Ето 8 положителни ефекта от прилива на адреналин:

1. Може да се справяме по-бързо с мисловни задачи

При прилив на адреналин мозъкът е съсредоточен и фокусиран. Затова може да се справя по-бързо с мисловни задачи. Учените сравняват този приток на енергия с пиенето на кафе.

2. Зрението ни става по-добро

Целта на адреналина е да подготви тялото за реакция срещу евентуална опасност. Това води до разширяване на зениците и оттам до подобряване на зрението, защото те пропускат повече светлина.

3. Дишането се подобрява

Адреналинът казва на мускулите в тялото да се отпуснат, като това включва бронхиолите в белите дробове, което помага за по-лесното дишане.

4. Другите усещания също се засилват

Гледането на филм на ужасите може да ускори кръвното налягане, но хората се наслаждават на подобни ситуации. Това състояние на възбуда често остава и след края на филма. Учените го наричат "процес на пренос на възбуда" и той засилва всички чувства -  добри и лоши.

5. Може да блокира болката

Първоначалният приток на адреналин в кръвта усилва борбата за оцеляване, което притъпява възприемането на болката. По този начин се разсейва мозъка от това да се фокусира върху усещането за болка.

6. Може да подобри имунната система

Когато е в малки дози и за кратко, адреналинът може да засили дейността на имунната система.

7. Получаваме временен приток на сила

Притокът на адреналин гарантира временно повишение на физическата сила и реакциите, които помагат да надскочите нормалните ограничения на тялото си.

8. Забавя стареенето

На молекулярно ниво тялото реагира, като увеличава количеството антиоксиданти в кръвта, които се борят със свободните радикали, причиняващи стареене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама