Цветанов участва в Осмата трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове във Вашингтон

11:08, 12 юли 18 / Политика 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов участва в Осмата трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове. Форумът традиционно се провежда във Вашингтон, където Цветанов е на едноседмично работно посещение. В събитието участват ръководители на мозъчни тръстове, висши партийни лидери и депутати от ЕНП в Европейския парламент. На конференцията се обсъждат актуални въпроси на двустранните отношения САЩ – ЕС и се формират стратегии за развитието им. Тазгодишното издание на трансатлантическата конференция на мозъчните тръстове съвпадна със Срещата на върха на държавите от НАТО в Брюксел.

В рамките на форума Цветан Цветанов проведе среща с президента на Центъра за европейски изследвания “Вилфрид Мартенс” и бивш министър-председател на Словакия Микулаш Дзуринда. Центърът е основният мозъчен тръст на Европейската народна партия, базиран е в Брюксел и е в основата на множество изследвания в областта на политиката, икономиката и обществено-социалното развитие. Той е ясен изразител на паневропейската идея и на християндемократическите идеи на политическия консерватизъм. Цветанов и  Дзуринда обсъдиха актуалната политическа обстановка в Европа и различни аспекти на трансатлантическите отношения. Двамата изразиха общо мнение, че заплахите пред демократичните общества са реални, но не са непреодолими и затова са важни добрата съюзна солидарност и надеждните отношения между САЩ и Европа. Като най-голяма заплаха пред Стария континент в момента Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и Микулаш Дзуринда определиха имиграционния натиск и разнобоя между европейските държави в областта на имиграционната политика. В хода на разговора бяха обсъдени и общи аспекти на бъдеща съвместна дейност, в т.ч. и възможности за участието на младежи от ГЕРБ в общи европейски изследователски проекти.

По време на Осмата трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове във Вашингтон Цветан Цветанов се срещна и с Крейг Кенеди, който е старши ръководител в института “Хъдсън” и президент на фонда “Маршал” в продължение на 18 години. Кенеди е ветеран в областта на трансатлантическите отношения, като той работи в тази сфера от 1980 г., като за тези години е преминал през всички академични степени на научно-изследователската дейност.

Преди по-малко от месец Европа отбеляза 70 години от стартирането на Плана “Маршал” (3 юни 1948 г.). Благодарение на него страните с демократични правителства успяват бързо да преодолеят последиците от най-разрушителната война в историята на човечеството - Втората световна война. Една година по-късно, през 1949 г., се поставя основата на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Именно това са събитията, поставили основите на истинското трансатлантическо сътрудничество. Цветанов и Кенеди се обединиха около мнението, че през всички тези 70 години непрекъснато наблюдаваме реалните резултати от тези исторически действия - обединена Европа, работеща заедно с Америка за благосъстоянието на народите от двете страни на Атлантика. Двамата коментираха, че през тези седем десетилетия е имало и добри, и трудни времена, имало е сътресения, но и много успехи. „Положението днес е същото. Въпреки някои трудности, северноатлантическата идея е силна, жизнена и перспективна. С обединени усилия може да бъде преодоляна всяка трудност по пътя“, подчертаха Цветан Цветанов и Крейг Кенеди.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама