Повечето хора намират света в наши дни по-опасен от преди две години

21:00, 11 юли 18 / Свят 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето хора мислят, че светът е по-опасен днес, отколкото беше преди две години, като същевременно нарастват страховете от политически мотивирано насилие и от оръжия за масово поразяване. Това са изводите в допитване на Фондация Глобални предизвикателства, предаде БТА.

В изследването 6 от 10 анкетирани казват, че опасностите са се увеличили, като конфликтите и ядрените или химическите оръжия се възприемат като рискове, срещу които по-неотложно трябва да се действа, отколкото растежа на населението или климатичните промени.

Резултатите от проучването бяха оповестени в момента, в който лидерите на НАТО се събират за срещата си на върха. Конфликтите в Сирия, Йемен и Украйна, напрежението със Северна Корея и Иран заради ядрените им амбиции, бурните отношения на НАТО и Русия карат хората да се чувстват все по-несигурни.

Допитването се основава на отговорите на над 10 000 души в 10 страни. Те са анкетирани през април от фирмата КомРес.

Фондация Глобални предизвикателства насърчава дискусиите по най-големите заплахи за човечеството, които биха могли да унищожат над 10 процента от населението. Дискусиите се водят с цел намиране на решение на тези заплахи.

"Войната изглежда по-вероятна", казва Патрисия Луис, директор по въпросите на международната сигурност в мозъчния тръст Чатъм хаус. "Имаме доста голяма нестабилност, която е често пъти предшественик на войни", добавя тя, коментирайки резултатите от проучването.

"Две големи сили внасят смут в установения ред. Ние сме свидетели на инвазия на Украйна от Русия и виждаме как САЩ започва търговска война, скъсвайки споразуменията, към които ние останалите се опитваме да се придържаме", добавя анализаторката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама