Бръчките имат и добра страна

11:30, 14 юли 18 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макар че индустрията за красота непрекъснато се стреми да заличи бръчките от лицето на хората в търсене на вечна младост и красота, резултатите от ново изследване показват, че бръчките могат да бъдат нещо положително. Науката ни дава нова причина да оценяваме фините линии и бръчки.

Проучването, проведено от изследователи от Западния университет в Онтарио, е стигнало до извода, че човешкият мозък е предразположен да възприема хората като по-искрени, ако имат бръчки около очите си, когато се усмихват или са намръщени.

Въпросната функция на бръчките, наречена маркера на Дюшен, се среща в множество изражения на лицето, включително усмивки и изрази, свързани с болка или тъга.

Изследователите са стигнали до този извод на база резултатите от отговорите на участниците в проучването. На тях са им били показани снимки на хора с ясно изразени бръчици в зоната около очите и устата и на такива без. Мнозинството от тях са счели за по-искрени хората, носещи по-изразени фини линийки в тези области.

Резултатите говорят за подсъзнателен универсален език за четене на емоции. С други думи, дадено действие на лицето може да има една роля в много изражения на лицето - особено ако това действие на лицето формира вашите социални взаимодействия. Например, ако знаем дали усмивката на непознатия е истинска и дали може му се вярва, това е предупреждение да го избягваме или не.

Повече от век учените се опитват да разберат дали всички хора изпитват емоциите в един и същ основен спектър - и ако това е вярно, дали ги изразяват по еднакъв начин. През 70-те години на 19 век, това е основният въпрос, с който Чарлз Дарвин се занимава в книгата си "Изразяването на емоциите при хората и животните".

В днешно време изследователи смятат, че ключът към този език е именно свиването на очите.

Така че следващия път, когато някой ни каже, че онези линийки около очите ни дават допълнителено очарование, спокойно можем да се усмихнем, пише puls.bg

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама