Зеленчуците, които са по-здравословни сготвени, отколкото сурови

17:40, 11 юли 18 / Любопитно 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основното правило при здравословното хранене е, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка преминават, толкова по-добре. Но има и изключения. Не всички зеленчуци са най-полезни, когато се консумират сурови. Ето 4 зеленчука, които е по-добре да се сготвят:

Гъби

Гъбите са богати на редица важни хранителни вещества. Те са единственият зеленчук, който е източник на витамин D. Богати са на антиоксиданти, на селен и желязо.

Добре е те да минат през топлинна обработка, защото суровите гъби могат понякога да съдържат малки количества токсини, които се унищожават при готвенето.

Моркови

Сготвените моркови имат по-високи нива на бета-каротин. Тялото ни преобразува бета-каротина във витамин А, който играе важна роля за здравето на зрението, възпроизводството, костния растеж и регулирането на имунната система.

Ако ги хапваме сурови, то усвояваме едва 10% от бета каротина в тях.

Домати

Доматите са богати на антиоксиданта ликопен, който действа превантивно срещу рак и сърдечносъдови заболявания. Загряването на домата за 30 минути при 90-95 °С увеличава количеството ликопен с 35%.

Спанак

Спанакът съдържа голямо количество оксалова киселина, която блокира усвояването на желязо и калций, но се разгражда при висока температура. Затова е добре да се постави за кратко време в кипяща вода и да се охлади веднага след това. Това намалява съдържанието на оксаловата киселина в спанака.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама