Кому е нужно?

Регистрационните табели на автомобилите вече няма да започват с букви, които показват областта, в която е регистриран автомобилът. Това предвиждат законови промени, стана ясно преди дни. По този начин автомобилите ще могат да бъдат регистрирани навсякъде в България и се предполага, че опашките за регистрации пред КАТ ще намалеят.

Предвижда се да бъде въведен и един талон, който да обедини сега съществуващите малък и голям. Той ще е с чип и ще носи цялата информация за автомобила. До месец пък при годишния технически преглед на автомобилите няма да се изисква хартиен документ за платен данък. Изрядността на шофьорите към бюджета ще се проверява по електронен път.

Като цяло промените са изключително смислени и необходими. Единственото спорно е нуждата от премахване на географското означение. Някои сигурно ще си кажат - защо?

Нека си признаем честно - по пътищата в страната има добри шофьори, но има и такива, за които се чудим как са получили книжки. Също така е хубаво да сме наясно, че има населени места у нас, в които по-лесно получаваш удостоверението. Просто трафикът там е по-лек, улиците не предлагат изпитания за кандидат-шофьорите. Неслучайно редица столичани предпочитат да отидат на шофьорски курсове и изпит в малки градове.

Именно това е причината на пътя често да се пазим от шофьори, които имат в регистрационните си номера Е, ЕВ, РК, РА, СО, А… Факт, това създава и куп предразсъдъци, подхранвани от локален патриотизъм. Но съм сигурен, че ако КАТ извади статистика за ПТП-тата в последната година, то голям процент от тях ще са по вина на шофьори с подобни букви в регистрационните табели.

Географското означение на табелите е хубаво да остане. То не е единствената пречка пред облекчаване на процедурата по регистрация на МПС и спиране на опашките. Така или иначе опашката в столицата не може да се сравнява с тази във Велико Търново или Шумен. И сме сигурни, че при разрешението частни фирми да поемат процеса има как градовете в табелите да останат.

Затова питаме - кому е нужно да отпаднат географските означения? Наистина, кара ни да подхождаме с предубеждение към някои шофьори. Но причините за това са налице. А дори приказките за шофьорлъка на РК, Е и А да са просто мит, той ни кара да сме внимателни. И няма да спре агресията на пътя, даже напротив. Отпадането на показността от кой регион си ще направи някои шофьори още по-големи бабаити, а други - още по-нетолератни към останалите на пътя. По тази причина може би е добре да помислим не само за членовете и алинеите, но и за реалната ситуация на пътя.

Иначе подкрепяме с две ръце промени като отпадането на хартиения документ за платен данък, който обезмисляше плащането му онлайн. Или обединяването на талоните в един документ с чип.