ЕК даде начало на програма в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

16:45, 25 юни 18 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия даде начало на програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани. Това се случи по време на Цифровата асамблея, която се провежда в София, съобщи БНР. Програмата цели да подкрепи прехода на региона към цифровата икономика и да направи достъпни за всички негови граждани ползите от цифровизацията като ускорен икономически растеж, повече работни места и по-добри услуги. 

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел посочи, че гражданите от региона на Западните Балкани могат в пълна степен да се възползват от предимствата на бързото и неизбежно цифрово преобразуване на света.

"Девет милиарда евро бюджет, за да отправим силен сигнал към нашите граждани колко важни са ни техните умения, за да имат перспективи за работа. Колко важна ни е киберсигурността - от личните данни до критичната инфраструктура", заяви еврокомисарят.

Европейската комисия и министрите от Западните Балкани се ангажираха да инвестират в широколентовата свързаност, в цифровизирането на промишлеността, да стимулират научно-изследователската дейност и иновациите. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов посочи: "Магистралите се строят. Днеска министрите са подписвали подобни споразумения за десетката, за осмицата за коридорите. Паралелно с жп линиите, магистралите и пристанищата да се възползваме, докато копаем, да опънем и оптичните кабели, да подготвим дигиталната инфраструктура".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама