Тежка и решаваща седмица за Меркел заради миграционната политика

15:10, 25 юни 18 / Свят 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската канцлерка Ангела Меркел я очаква решаваща седмица, която може да определи бъдещето на нейното правителство. Канцлерът се бори със свързани с миграционната политика кризи, както в чужбина, така и в страната, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Меркел се бори да избегне конфликт с вътрешния министър Хорст Зеехофер за това
кой да бъде допускан в страната. Министърът, който е и лидер на коалиционната партия Християнсоциален съюз (ХСС), заплаши, че от началото на юли ще започне да спира бежанци на границата.

Предстои канцлерката да се срещне с представители на дясноцентристката си партия Християндемократически съюз (ХДС), най-влиятелния член на коалицията. Във вторник й предстоят срещи с лидери на коалицията.

През уикенда заместник-лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ралф Щегнер заяви пред медиите, че
неговата партия няма да подкрепи незабавно връщане на мигрантите, пристигащи на германската граница. Източници в ГСДП съобщиха пред ДПА, че партията се готви за евентуални предсрочни избори, ако коалицията се разпадне.

В четвъртък лидерите на страните от ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да се опитат да постигнат напредък в намирането на европейско решение на миграционната дилема. Зеехофер и ХСС
трябва да дадат на Меркел повече време за решаване на миграционния проблем, заяви еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, член на ХДС.

Той добави, че според него до срещата на лидерите ще бъде постигнат напредък. "Но това няма да е консенсус като този, който очакват някои членове на ХСС", предупреди той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама