ЦИК: Окончателните резултати от вота в Турция ясни след 10 дни

14:00, 25 юни 18 / Свят 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция са проведени без сериозни нарушения. Официалните резултати ще бъдат оповестени след 10-11 дни". Това обяви председателят на Висшия избирателен съвет (ЦИК) Сади Гювен, цитиран от БГНЕС.

Изборите преминаха в добра атмосфера, не бяха регистрирани много сериозни нарушения. Към момента са обработени 99,91% от бюлетините, след няколко часа ще бъдат 100%. Окончателните резултати ще бъдат обявени след 10-11 дни“, каза той.

Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран на своя пост. Той получи 52,5% от гласовете, а неговият основен конкурент от Народно-републиканската партия Мухарем Индже – 30,7%. Намиращият се в затвора лидер на Партията на демократичните народи Селахатин Демирташ е трети с 8,4%, а Мерал Акшенер от „Добрата партия“ – четвърта със 7,3%.

Народният алианс“, съставен от управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, получава мнозинство във Великото Национално събрание на Турция (ВНСТ). При обработени 99,9% от изборните протоколи за коалицията на Ердоган и Девлет Бахчели са гласували 53,6%. Опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) е втора с 22,7%. Бариерата от 10% преминават още две политически сили. Това са прокюрдската Партия на демократичните народи (11,6%) и Добрата партия (10%).

Останалите партии остават извън бъдещия меджлис. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама