Борисов: Чакам да ми дадат решение за майките на деца с увреждания (СНИМКИ)

08:00, 25 юни 18 / Политика 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Чакам да ми дадат решение за майките на деца с увреждания, които протестират, за да стане ясна сметката. Нека стане готова сметката, още се карат кой на кого и как”. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

„Обещал ми е и министърът, и Валери Симеонов работи по това, защо трябва всеки ден да издевателстват над мен. Ще го направя, чакам да видя сметката”, заяви още Борисов.

„Политиците издевателстват, не майките. Не съм казвал, да ми се махат от главата. Казах: „Връщам го министъра, щом си го харесват, да реши този проблем, да ми се маха от главата Бисер с проблема му. Не да обидя майките”, заяви още Борисов.

Премиерът заяви още, че няма да има връщане на мигранти към първоприемната страна, ако е изтекъл срокът за това:

"Първо - със стара дата такова нещо не може да се случи. Второ - България доказа, че като страна на първа линия може в пълен обем да се справи с миграционната вълна, използвайки всички възможности на Гранична полиция, на Армията, на предпазните съоръжения, които изградихме и на споразумението ни с Турция. Така че тези предложения, които се дават - всеки има право да ги дава", каза Борисов. 

По повод мерките, които трябва да се предприемат, премиерът каза: "Аз много ясно съм заявявал винаги, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същите упражнения вече няколко години за нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС, а и не само от тях, защото и страните от Западните Балкани, които не са част от Съюза също трябва да бъдат защитени. С една дума - има три неща, които трябва да се направят и то едновременно - незабавна защита на външните граници на ЕС, вътре, тези, които са в страните членки - да бъдат върнати от там, където са дошли и третото измерение е споразумения с трети страни - Турция, Тунис, Йордания, където ние да подпомагаме и по най-хуманен начин да се грижим за всички, бягащи от войната хора в изнесени центрове". 

Искането да се преразгледа схемата за релокация на бежанците, Борисов обясни така: "Тогава релокацията, за която сега говорят, беше в наша полза. Затова искахме да подпишем да не могат да останат в България и Гърция, да могат да ги вземат в Европа. Сега понеже наводнихме тези държави, те също, останали под натиск, казват: "Да, но да върнем една част по тези държави на произход". Затова ние направихме това предложение - затваряме границите, пращаме в трети страни."

А на въпрос дали би се съгласил на предложението на германския канцлер Ангела Меркел да вземе част от бежанците по евентуално двустранно споразумение, Борисов отговори: "Категорично казах против. Трябва да бъдем справедливи. Това г-жа Меркел като двустранни споразумения може да го поиска тогава, когато границите - външните, са надеждно на 100% затворени".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама