Звезден рожденик: Зинедин Зидан

10:15, 23 юни 18 / Любопитно 25 812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува бившият френски футболист, полузащитник и до скоро старши треньор на Реал Мадрид Зинедеин Язид Зидан и навършва 46 години!

Зинедин Зидан е роден в Марсилия на 23 юни 1972-а година. Известен е със своята техника, отличен пас и удар. Определян е от мнозина за един от най-добрите плеймейкъри в историята на футбола.
В професионалната си кариера е изиграл повече от 500 мача на клубно ниво и е отбелязал общо 95 гола.

Зидан, по прякор Зизу, е син на алжирски преселници – притежава френско и алжирско гражданство, но играе за националния футболен отбор на Франция, защото тогавашния треньор на Алжирския национален отбор отказва да му даде място.

Най-славните му години като футболист започват през 2001-а година, когато франзузинът преминава в Реал Мадрид, които плащат за него сумата от 75 милиона евро.

На 25 април 2006-а година след тежък сезон в Реал Мадрид, Зидан обявява, че ще прекрати кариерата си след световното първенство. Неговият последен мач на Стад дьо Франс е срещу Мексико. Този мач е номер 100 за Зидан и така той става четвъртият футболист след Марсел Десаи, Дидие Дешам и Лилиан Тюрам, които са достигнали границата от 100 мача с фланелката на Франция.
Именно през това първенство Зизу става известен и с директния червен картон, който получава, след удар без топка, по противников играч. Французинът удря с глава в гърдите италианския защитник Марко Матераци.

Зидан блясва и като треньор и именно за бившия си клуб Реал Мадрид.
На 26 юни 2013-а година е назначен за помощник-треньор на Реал Мадрид в щаба на новия треньор на отбора, Карло Анчелоти, с договор за 3 години. Една година по-късно, на 25 юни 2014-а година, става старши треньор на Реал Мадрид Кастиля, който след сезон 2013/14 изпада от Сегунда дивисион, а плановете на Зидан са да го върне отново в долния елит.
На 4 януари 2016-а година става старши треньор на първия отбор на Реал Мадрид като заменя освободения Рафаел Бенитес. Договорът на французина е за срок от две години и половина.
През това време той три пъти вдига най-престижния трофей – Купата на Шампионска Лига!

[[{"fid":"112643","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"attributes":{"alt":"Zidane Red Card","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама