Помагат ли мъжки хормони в женската лека атлетика?

15:30, 23 юни 18 / Спорт 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1-ви ноември тази година влиза в сила ново правило за беговите дисциплини от 400 до 1500 метра в женската лека атлетика. Всички състезателки ще дават проби и ще се следи нивото на тестостерон. Известен още и като “мъжки хормон”, тестостеронът увеличава мускулната маса, силата и повишава хемоглобина, което има директна връзка с издръжливостта.

За съжаление в безкрайното търсене на всевъзможно предимство все повече специалисти са на мнение, че много състезателки и треньори целенсочено злоупотребяват в тази посока и по този начин превръщат атлетките в “мъже”.

Може би най-противоречиви са обстоятелствата около 27-годишната олимпийска и световна шампионка на Южно Африка Кастер Семаня, чиито съпернички многократно публично са я обявявали за мъж и са я предизвиквали да направи тест на пола си, което до сега не се е случило. Тезата на Семаня е, че високите нива на тестостерон са естественото й състояние и по природа е мускулеста, силна и бърза.

Експертите разясняват, че е нормално различните индивиди да имат различни хормонални нива, и че целта на новите изисквания е да се прекратят съзнателните злоупотреби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама