Здравните министри на ЕС приеха Заключения за храненето при децата

16:35, 22 юни 18 25 869 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъдещето на здравеопазването на ниво Европейски съюз беше централна тема на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, който се проведе в Люксембург с председател българския здравен министър Кирил Ананиев.

„ЕС има нужда от повече видимост на политики, които работят в полза на хората: здравната политика е сред тях. Здравеопазването следва да осигурява добър баланс между здраве и търговия – присъща функция на регулаторна рамка на ЕС, която е в полза на хората и гарантира качеството на живот на нашия континент“, посочи министър Ананиев по време на пресконференцията след Съвета. 

Министрите на здравеопазването от ЕС се обединиха около мнението, че е необходимо повече сътрудничество между държавите-членки. Това може да се постигне постепенно чрез обмен на добри практики и реални въздействие и контрол върху процесите в сектора на европейско ниво.

На заседанието си министрите приеха и Заключения на Съвета за храненето при децата – един от приоритетите на българското председателство. 

„В този политически документ има много повече от хранене и храни: има послания за нуждата от сътрудничество при борбата с хроничните незаразни болести, за значимия принос на здравеопазването като сектор, инвестиращ в здравето на хората, за децата и младите хора като уязвими потребители, но и като носители на новото, на потенциала, на бъдещето. Откроихме нуждата от междусекторно сътрудничество – в случая Общата селскостопанска политика осигурява принос към целите на здравната политика“, заяви Кирил Ананиев.

Акцент беше поставен и върху нуждата от регулация на насочения към децата маркетинг на нездравословни храни. Българският здравен министър подчерта, че „Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот и добра регулаторна рамка, защитаваща интересите на потребителите“, като посланието на здравните министри е това да се запази и в бъдеще в партньорство с Комисията.

По отношение на законодателните дебати, които се проведоха в рамките на Съвета на министрите, Кирил Ананиев съобщи, че по предложението за Регламент за Оценката на здравните технологии редица държави-членки са индикирали сериозни проблеми с предвидения задължителен характер на сътрудничеството. 

„Много малко делегации заявиха безусловна подкрепа за предложеното задължително прилагане на оценките. Налице е желание за продължаване на конструктивните разговори в търсене на алтернативи на предложения задължителен подход. Едно законодателно предложение на ниво ЕС не може да стъпи на подкрепа на малцинството: такива са правилата, установени от Договорите“, коментира българският здравен министър.

Кирил Ананиев посочи, че дебатът относно оценката на здравните технологии е важен политически ориентир както за Европейската комисия, така и за следващите Председателства.

Здравният министър съобщи, че са приключили преговорите по Регламент 726/2004 (Регламентът за ЕМА), като част от Ветеринарния пакет, което беше и сред приоритетите на Българското председателство. Постигнато е съгласие по приемането на таксите за ЕМА със законодателен акт.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама