Земната кора в Западна Антарктида се повдига с до 4,1 см годишно

20:10, 22 юни 18 / Любопитно 25 540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Твърдата земя под Антарктида се повдига изненадващо бързо в резултат на разтапянето на огромна маса лед в океаните - тенденция, която може да забави покачването на морското равнище, причинено от глобалното затопляне, съобщи Reuters, позовавайки се на международно изследване, публикувано в списание "Сайънс".

Авторите му са установили, че земната кора в Западна Антарктида се повдига с до 4,1 сантиметра годишно.

Това покачване е сред най-бързите, отчитани някога, и е възможно да се ускори и да достигне общо 8 метра в рамките на този век. Така то ще помогне да се стабилизира ледът и ще спре покачването на морското равнище, смятат учените.

Откритията са направени с помощта на сензори, поставени на най-долния континентален пласт в море Амундсен.

Голяма част от ледената покривка на Западна Антарктида, която може да повиши морското равнище с над три метра, ако се разтопи, "почива" върху морското дъно, затисната под тежестта на ледовете над нея. Бързото повдигане на пласта под нея ще извади още повече лед на повърхността, като по този начин ще намали риска от разрушаването й.

Въпросното повдигане увеличава потенциалната стабилност на антарктическата ледена покривка срещу катастрофално срутване, обясняват учените.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама