БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ: Александър Велики

11:00, 23 юни 18 / Любопитно 25 1060 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Приписват на прочутия Александър думите: "Виждам, че над гроба ми ще има голяма надпревара". Вероятно така е виждал близкото бъдеще, но едва ли е предполагал, че векове след неговия и гроба на държавата му ще има такава надпревара за името и. Опазването на наследството е важно, но претенциите едни да идват от такава древна държава, а други - не, е леко комична. Все пак всички произлизаме от Адам и Ева. А и има ДНК изследвания, които доказват, че съвременните гърци по-скоро са потомци на преселници от Северна Африка и Близкия изток. 

Произходът на Александър Трети Македонски личи от името му, но се знае и къде е роден - град Пела, столица на Македонското царство просъществувало от 640 г. пр.н.е. до 148 г. пр.н.е.  Роден е на 20/21 юли 356 г. пр.н.е. и умира на 10/11 юни 323 г. пр.н.е. Днес останките на родния му град са на територията на днешна Гърция, точно до старото българско село Постол. (Дали да не го обявим за българин?) Три години негов учител е Аристотел. След убийството на баща му - Филип Втори, Александър сяда на престола едва на двадесет години. Той е познат в световната история и под името Александър Велики. Величието идва от успешните военни кампании, обширните завоевания и империята, която изгражда. С помощта на оръжието и таланта си на военачалник, македонският цар обединява обширни територии  от Адриатическо море чак до река Инд. Завладява напълно най-голямата по това време империя - Персийската. Под негова власт пада и Египет. Василевс на Македония, фараон на Египет, шахиншах на Персия и още други титли e притежавала тази необикновена личност. Основава десетки градове, но сред тях най-прочут е Александрия в Египет. 

Както при много отдалечени във времето пълководци, които не падат в сражение, смъртта му е загадка за историците и повод за многобройни предположения и подробни обяснения. Умира в двореца на Навуходоносор Втори във Вавилон на върха на славата си, но само на 32 години. Знае се, че преди да умре, Александър близо две седмици е болен, което като че ли изключва вероятността да е бил отровен. Но теориите са многобройни и догадките за причините за ранната му смърт активно продължават и до днешни дни.  

Александър вероятно е най-популярната личност в античната история, но и името на едно животно,  любимия му кон, ехти във вековете -Буцефал. Вярно е, че конят Пегас е още по-прочут, но той е мит, че и е с криле? При смъртта на Буцефал след битката при Хидасп, в района на днешен Пенджаб, Пакистан. през 326 г. пр.н.е., Александър незабавно основава град на негово име.

Популярна е и една история, свързана с развързване на възел, която се предава от поколения и въпреки че не включва крилат кон, мнозина я наричат легенда. Според други обаче е истинска. Фригийският цар Гордий бил вързал такъв възел, че сигурен в изключителната му здравина и сложност твърдял, че който успее да го развърже ще стане следващия цар на Фригия. Историята на завладяването на царството през 333 г. пр.н.е. от македонците поднася своето решение за сложността на задачата - Александър Велики разсича с меч знаменития възел. Така в днешни дни, след 27 години спор, в който ролята на Гордиев възел играеше основният въпрос за името на съседната Македония бе разсечен от меча стиснат в десницата на НАТО, ЕС и ООН. Пътят на съседната ни държава към мощния военен съюз, най-добра гаранция за нейната националната сигурност и суверенитет, е открит, както и пътят към семейството на европейските народи ЕС. Дано възелът, който гърците бяха вързали, бъде бързо и лесно забравен.  

 

Станислав Бояджиев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама