Президентите на България и Сърбия се срещнаха с българското малцинство в Димитровград

14:00, 22 юни 18 / Политика 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във втория ден от официалното му посещение в Сърбия, президентът Румен Радев и сръбския му колега Александър Вучич са в Димитровград, където се срещнаха с представители на българското национално малцинство.

Вучич изрази готовност да се изпълнят исканията на нашите сънародници за учебници и медии на български език и достъп до по-добро здравеопазване. 

С три пъти да се увеличи финансирането на деветте български медии в Сърбия се договориха Радев и Вучич. Финансирането ще се увеличи три пъти до 535 000 евро годишно, като увеличението ще влезе в сила в близките дни.

„По отношение на проблемите на нашето национално малцинство – има два типа нарушаване. Едните са чисто организационни или финансови – президентът Вучич ги решава от раз. Той показа тези два дни как конструктивно могат да се решават тези проблеми. И за финансирането на българските медии – вчера на обяд се постави въпросът, последва веднага връзка с нашите медии тук. 9 медии на български език дадоха своите заявки. Президентът Вучич още вчера вечерта разписа три пъти по-голям бюджет от настоящия, който ще влезе в сила до няколко дни“, подчерта Румен Радев.

По-рано в спортната зала в Димитровград се състоя съвместна среща на президентите Румен Радев и Александър Вучич с българското национално малцинство в Сърбия. Това е първата по рода си среща на двама действащи президенти с представители на българите в съседна Сърбия. 

Още от първия ден на посещението на българския държавен глава в Сърбия беше изразена и категорична готовност от двете страни за видимо подобрение и решаване на проблемите на българското малцинство.

Президентите положиха цветя на паметника на Нешков връх, където са погребани сръбски и български войници, участници в Сръско-българската война от 1885 г. Направена беше и първа копка на паметника на Кирил и Методий в гимназията в града, която носи името на Светите братя. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама