Бойко Борисов: Винаги съм защитавал незабавното затваряне на границите на ЕС

13:01, 22 юни 18 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Винаги съм защитавал затварянето на границите на Европейския съюз за мигранти”, заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Министър-председателят пристигна изненадващо в пленарната зала, за да отговори на обвиненията на БСП, че подкрепял приемането на мигранти у нас.

„За първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите. Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници”, допълни Борисов.

Той допълни, че национално отговорната позиция е една и тя е ясна на всички.

„Защитавам тезата и ще настоявам да се приеме незабавно решение за затваряне на външните граници на ЕС и да се допускат само лица, бягащи от война”, увери премиерът.

Премиерът отчете, че вече година и половина страната ни отчита нулева миграция – на ден се спират около 25-30 човека през границата с Турция.

„Вчера в 21.00 часа имахме Съвет по национална сигурност, на който присъстваха и президентските съветници, службите на сигурност и сме разгледали всички детайли по тези теми. Срещата в неделя е извънредна, не знам защо са я направили. Днес, 14.45 ч. ще се чуя и с Виктор Орбан, в събота – с канцлера Меркел. По принцип няма такава практика, рядко се прави, но тя е отворена за всички премиери и канцлери, които искат да участват“, обясни Борисов

На 28 юни ще се състои среща на върха на ЕС, на която ще се обсъждат нови мерки срещу мигрантската криза в Европа. На нея ще присъства и премиерът Бойко Борисов. Част от обмисляните предложения са мигрантите да остават в държавата, в която влизат в ЕС без право на движение, както и да нямат право на избор коя държава да им бъде убежище.

По-рано през деня лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини премиера Борисов, че не иска да сподели с българските граждани позицията на страната ни по тези въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама