Кипър се бори с огромен горски пожар

13:40, 22 юни 18 / Свят 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 15 часа вече Кипър се бори с огромен пожар в северозападната част на острова. Късно през нощта страната поиска помощ от съседния Израел, съобщи БНР. 

След много тежка нощ тази сутрин мощни сили на пожарната, полицията, гражданска отбрана и Националната гвардия продължават битката за окончателното овладяване на пожара, след като малко след полунощ те успяха да го поставят под контрол.

Над 250 души, 50 противопожарни коли и 4 хеликоптера са участвали в потушаването на огъня, който избухна снощи към 19 ч. в северозападната част на острова. Той се разпространи бързо на три фронта, подпомаган от силните ветрове, а гористата и труднодостъпна местност допълнително затруднява гасенето му. Вече са изгорени 30 хектара гъста борова гора.

В режим на готовност бяха поставени противопожарните сили и в окупираните територии, тъй като огънят се движеше и към тях, но бе спрян преди буферната зона.

Към полунощ Кипър официално поиска помощ от Израел за справяне с пожара. Съседната страна беше готова да изпрати 3 самолета за разпръскване на вода, но при променената ситуация тази сутрин се смята, че това няма да е необходимо. Гърция също предложи помощ.

Рано тази сутрин полицията арестува 35-годишен местен жител по подозрение за участие в причиняването на пожара. Днес той ще бъде изправен пред съда.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама