Разгадаха най-ранната творба на Леонардо да Винчи

19:30, 22 юни 18 / Любопитно 25 1240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-ранната творба на Леонардо да Винчи (1452-1519 г.) беше представена пред журналисти в Рим, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Върху керамична плочка 19-годишният тогава Леонардо е нарисувал образа на архангел Гавраил.

Според изследователя на творчеството на ренесансовия гений Ернесто Солари, който е изучавал плочката три години, на нея Леонардо е изобразил самия себе си в профил.

"Така той е искал да покаже, че от ученик е станал художник", каза Солари. Плочката дълго време се е съхранявала от потомците на аристократичното семейство Фениче ди Равело.

След щателно изучаване Ернесто Солари и графологът Ивана Роза Бонфантино са успели да разгадаят шифрован надпис с инициалите на Леонардо да Винчи, годината на раждането му - 1452 г., числото 72, което отпраща към архангел Гавраил и годината на създаване на творбата - 1471 г.

"Леонардо цял живот се е увличал по ребусите. Този се разшифрова: аз Леонардо (52), аз архангел Гавраил (72)", обясни професорът."Знаем за зрелия му период, но почти нищо не знаехме за творчеството на младия Леонардо, за това как е започнал той", каза Солари.

Той разказа, че като млад Леонардо е работел във фабриката на дядо си в Тоскана и е рисувал керамични плочки. Тезата на Солари се подкрепя от факта, че изображението на архангела е направено с помощта на специална машина, измислена от Леонардо. Чертежите й се пазят в Уиндзор.

Копие на машината, чието предназначение дълго време е било трудно за разгадаване, заедно с копието на плочката с архангела ще бъдат изложени в
Музея на изобретенията на Леонардо да Винчи в Рим.

Солари се затрудни да назове цената на творбата, която все още е в частни ръце. "Това е първата рисунка на Леонардо, тя е безценна", заяви той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама