Кой е най-добрия начин за ядене на пуканки?

16:10, 22 юни 18 / Любопитно 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Чикагския университет и университета на Охайо установиха, че използването на пръчици за хранене предотвратява т.нар. хедонистично приспобяване, което намалява удоволствието при консумацията на пуканки и други храни, съобщи "Лента", цитирана от БТА.

Изследването обхванало 68 доброволци, на които било предложено да изядат
порция пуканки. Половината участници консумирали пуканки по обичайния начин - с ръце слагали пуканки в устите си, докато останалите използвали за целта дървени пръчици.

Оказало се, че участниците във втората група
по-дълго се наслаждавали на консумацията на пуканки. Обяснението е, че те неволно обръщали внимание на всяка пуканка и това допринесло за по-голямото удоволствие.

В друг експеримент участвали 300 души, които трябвало да използват различни начини за пиене на вода, например от различни съдове.

Една трета от участниците пили вода по обичайния начин, втората трета - по алтернативен начин, а последната група прибягнала едновременно до няколко начина. В първите две групи удоволствието намаляло, а в третата останало на едно и също равнище.

При хедонистичното приспособяване се стига до връщане към предишно емоционално състояние, независимо дали става дума за позитивно или негативно събитие.

Главна роля играе приспособяването към
придобити вещи, нови места и промени в начина на живот, които вече се разглеждат като норма. В такъв случай човек си поставя нови цели, чието постигане предизвиква усещане за щастие.
 
Резултатите от изследванията са качени на сайта
MedicalXpress.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама