Гърция излиза от спасителния план, повече няма нужда от заеми

07:50, 22 юни 18 / Свят 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция излиза от спасителния план след като министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за условията по гръцкия дълг. Договорени бяха мерки за облекчаването му и за още един последен транш за страната.

"Имаме сделка за Гърция", заяви малко след полунощ европейски източник след продължила повече от шест часа среща в Люксембург между министрите на финансите от еврозоната. Малко по-късно новината беше официално потвърдена, съобщи БНТ.

"След осем дълги години Гърция най-сетне не се нуждае от финансова подкрепа. Гърция се присъдениява към Ирландия, Испания, Кипър и моята родна страна Португалия, към страните от еврозоната, които си стъпиха на краката. Днес институциите потвърждават, че Гърция е изпълнила всички условия", заяви Мариу Сентену, председател на Еврогрупата.

По силата на споразумението, европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми.

"Това не е обикновен момент, това е изключителен, исторически момент! Това е краят на гръцката криза, който настъпи тук в Люксембург", възкликна Пиер Московиси, европейски комисар по икономическите и финансовите въпроси.

Гърция също е доволна от изхода. "Гръцкото правителство е щастливо от тази сделка. Вече ще имаме достъп до пазарите и ще излезем от кризата, продължавайки някои реформи. Но в същото време гръцкото правителство няма никога да забрави какво преживя народът ни през тези осем години", заяви Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция.

След излизането от спасителната програма Атина ще е обект на стриктно наблюдение. За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама