Йогата надува егото

19:40, 22 юни 18 / Любопитно 25 975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно от основните неща при йога практиките и медитацията е да позволи на човек да се освободи от егото си, за да достигне до блаженство. Парадоксалното е, че явно тези духовни занимания могат да имат точно обратния ефект.

Това установили психолози от Университета в Саутхемптън, след като провели експеримент със 100 студента, практикуващи йога, в продължение на четири месеца. След всяка практика те трябвало да отговарят на серия въпроси за това как се чувстват, включително как са в сравнение с другите хора в йога класа им, какво е самочувствието им в момента и променя ли ги йога практиката. В почти всички случаи студентите, които отговарят на въпросите непосредствено след йога заниманията си, имат по-високо мнение за себе си, отколкото когато не са практикували източната практика.

Подобни били резултатите от проучване със 160 човека, които практикуват медитацията. "Очевидно нито йогата, нито медитацията "заглушават" егото. Вместо това те повишават самочувствието," написали в заключение учените.

Това само потвърждава класическата теория на американския психолог Уилям Джеймс, че практикуването и усъвършенстването на каквито и да е умения "надува" егото ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама