Радев в Белград: Езикът на омразата трябва да остане в миналото (СНИМКИ)

16:45, 21 юни 18 / Политика 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Езикът на омразата трябва да остане в миналото. Ако пропуснем шанса, Европа няма да внесе нашите балкански проблеми“, заяви президентът Румен Радев по време на визитата си в Сърбия.

Европейската интеграция на страните от нашия регион минава през помирение с миналото и спазване правата на малцинствата“, допълни българският президент. Според него историческото помирение, върху което беше изградена единна Европа, трябва да бъде постигнато и на Балканите.

Президентът Александър Вучич посрещна българския държавен глава в Палатата на Сърбия в Белград. След церемонията с почетния караул двамата държавници останаха да разговарят на „четири очи“.

Александър Вучич откри съвместната пресконференция, наричайки нашия президент „скъпи приятелю“. Сръбският държавен глава направи бърз преглед на двустранните отношения между нашите страни, които според неговите думи, се развиват все по-добре с всяка следваща година. Той отбеляза, че двустранният стокообмен през миналата година се е увеличил и е надминал 1 милиард евро. Също така Вучич отбеляза, че скоро от София до Белград по магистралата ще се пътува три часа. Според него конфликтите от миналото трябва да си останат там и да се отвори нова страница в отношенията, тъй като трябва да гледаме към общо бъдеще.

Държавният глава Румен Радев също отбеляза със задоволство развитието на отношенията, намерило израз в увеличаването на стокообмена. По отношение на европейската перспектива за Сърбия Радев подчерта, че Белград може да разчита на нашата подкрепа. Ориентировъчната дата – 2025 г. – за еврочленство Радев определи като „амбициозна, но постижима цел, изискваща мобилизация за промени в редица ключови области.

Българският президент подчерта, че предстоящата утре среща с представители на българското малцинство в Димитровград ще е първата такава съвместна среща. Според него българското малцинство щяло да усети промяната. Радев също така отбеляза, че с Вучич утре ще направят първата копка на паметник на Светите братя Кирил и Методий и поздрави сръбското правителство за това, че от 2019 г. празникът на светите братя ще стане официален празник и в Сърбия.

На въпрос за положението със здравеопазването и образованието на роден език на българското национално малцинство Вучич отговори, че няма проблем. Отбеляза, че е имало такива само с два учебника, но това вече е решено. Сръбският президент неколкократно подчерта, че Белград е готов да финансира медии на български език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама