Турция провежда предсрочни избори

09:00, 24 юни 18 / Свят 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 56 391 000 турски избиратели излизат днес пред урните на най-важните за последните 16 години избори в страната. Вотът за президент и парламент се провежда в обстановка на извънредно положение. 

Близо 1,5 милиона млади хора, навършили 18 години, ще гласуват за първи път. Новото е, че около 30 000 сирийски граждани, които получиха турско гражданство, ще гласуват за пръв път на тези избори.

Други около 1,5 милиона, живеещи зад граница турски граждани вече гласуваха в дипломатическите представителства на 60 държави, включително и в България. По данни на Висшата избирателна комисия /ВИК/ избирателната активност в чужбина е около 41 на сто, почти колкото на референдума през април миналата година, който се взима за база при анализите, съобщи "24 часа".

За да гарантира преизбирането си президент, Ердоган сключи политически съюз с лидера на крайнодясната Партия на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели за взаимна подкрепа на изборите, под името Републиканска коалиция, с единствен кандидат за президент самият Ердоган. Това сложи начало на изборните коалиции - нещо необичайно в турската политика.

В опит да увеличат шансовете си за успех срещу Ердоган и Републиканската коалиция, основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ на Кемал Кълъчдароглу, Добра партия на Мерал Акшенер, в която се вляха недоволните от Девлет Бахчели националисти и Партията на щастието, опозиционна на Ердоган ислямистка партия, основаха опозиционен Национален алианс.

Всяка от тези партии издигна свой кандидат за президент - съперник на Ердоган за вота - Мухаррем Индже на НРП, Мерал Акшенер на Добра партия и Темел Карамоллаоглу на Партията на щастието. Според договорката при евентуален балотаж за президентския вот те ще подкрепят кандидата, получил най-много гласове.

Прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ издигна за кандидат-президент своя съпредседател Селяхаттин Демирташ, който се намира в затвора. Една от малките партии - Ватан /Родина/ също ще се яви на вота със свой кандидат - Догу Перинчек. Така съперниците на Ердоган са общо пет.

Интригата на 24 юни се заключава около президентския избор, поради което популярен анализатор определи вота като "референдум за или против Ердоган, за или против президентска или парламентарна система". Изходът далеч не е предрешен и може да се окаже изненадващ.

Опитни анализатори прогнозират, че опозицията ще спечели парламентарното мнозинство. А двубоят за президент ще се реши на балотаж между Ердоган и Индже на втори тур на 8 юли. От това дали прокюрдската ДПН ще успее или не да прескочи 10-процентовия праг за парламента ще е определящо на чия страна ще бъде мнозинството в меджлиса. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама